Proaspăt, cu o extraordinară mineralitate vulcanica și o bogăție de note florale, citrice, pierisici albe, grapefruit. Gust fin și cărnos, cu structură opulentă, aciditate vibrantă și arome stratificate de grapefruit, ananas și piersici, împletite cu subtile note tropicale și florale. Sfârșit proaspăt, energic și persistent.
Suertes del Marqués - Valea Orotava, Tenerife, Insulele Canare
ȚARA DE ORIGINE
Tenerife
Soi
90% Listán Blanco (Palomino), 6% Pedro Ximénez, 4% Vidueño și alte soiuri locale (Albillo Criollo, Gual, Marmajuelo, Malvasia) - struguri organici, cultivați și culeși manual
Culoare
galben-auriu
Miros
proaspăt, cu o extraordinară mineralitate granitică și o bogăție de note florale, citrice, pierisici albe, grapefruit
Gust
foarte proaspăt, fin și cărnos, cu structură opulentă, aciditate vibrantă și arome stratificate de grapefruit, ananas și piersici, împletite cu subtile note tropicale și florale; sfârșit proaspăt, energic și persistent
Alcool
12,50 %
Recomandări gastronomice
pește alb, carne albă, fructe de mare, foie gras, tocănițe, preparate afumate
Număr de sticle produse
17000
Perioadă optimă de consum
2019 – 2024
Alte informații:
Vinul poartă numele sistemului local de conducere a vițelor, numit Cordon Trezando - coardele sunt răsucite una peste alta și se leagă pe sârme care le permit să se întindă și pînă la 15 m lumgime. Vițele de Listán Blanco și Pedro Ximénez au peste 100 de ani, iar cele de Vidueño au peste 15 ani. Strugurii sunt vinificați nedezciorchinați, iar fermentația se face cu drojdii indigene, 20% în tancuri de beton și 80% în budane de stejar franțuzesc. Maturat 9 luni în tancuri de beton (20%) și în butoaie mari, de 500 l, 2500 l și 4500 l, produse în Burgundia (80%). Ediția 2018 nu a fost încă evaluată. Ediția 2017 - 93 Puncte Parker Ediția 2016 - 92+ Puncte Parker Suertes del Marqués produce vin din 2006 și a devenit în scurt timp producătorul-etalon al Tenerifelor. Podgoria, al cărei proprietar este oenologul Jonatan Garcia Lima, respectă cu sfințenie soiurile locale, sistemul de conducere a vițelor specific Văii Orotava și metodele tradiționale de vinificare. Situate în frumoasa Valea Orotava, viile sunt cultivate organic și urcă pe versanții vulcanului El Teide, la înălțimi de 350-700 m, multe dintre ele fiind mai vechi de 100 ani, căci filoxera a ocolit insula. Solul vulcanic le conferă o mineralitate unică. Vinurile sunt făcute de pe cele 11 ha ale familiei, plus de pe 15 alte hectare ale unor producători locali coordonați de Garcia. Ele sunt împărțite în trei categorii: Vinuri de țară (7 Fuentes, El Lance, Medianías și Trenzado), Vinuri din vii unice provenite dintr-un lot numit Finca El Esquilón (La Solana, Candio, El Esquilón, El Ciruelo, Los Pasitos și Vidonia) și Vinuri cu vinificare specială (Suertes del Marqués Blanco Dulce - vin dulce alb și Suertes del Marqués Tinto - vin dulce roșu). Un rol important în creionarea vinurilor l-a avut oenologul Roberto Santana. În 2015, el a fost înlocuit de Luis Seabra, cel care a fost mult timp oenolog-șef al Niepoort, gigantul portughez din Valea Duoro. Caz extrem de rar, 60% din vinuri merg la export (se așteaptă ca cifra să crească în anii următori), 10% rămân pe insulă, iar restul, în peninsula iberică. În total, Suertes del Marqués produce 95.000 de sticle de vinuri exotice, foarte proaspete și aromate, cu un caracter distinct, expresie a solurilor vulcanice unice din Tenerife - vinuri speciale, care te impresionează și rămân de neuitat!