Salutare, #winelovers!
Așa cum am promis, revin cu informații cu și despre vin.
Înainte de a vorbi de vin propriu zis, (zic eu) că ar fi bine să trecem în revistă împreună câteva detalii ce ne vor ajuta să apreciem fiecare sortiment în parte.
Pe lângă soiul de struguri din care este făcut, vinul este strâns legat de zona de unde provine. Mai precis Vitis vinifera (sau vița de vie pentru vin) dă cele mai bune rezultate în emisfera noastră între Paralela 40 – 50 cu cele mai bune podgorii în jurul celei de 45, iar în emisfera Australă între Paralela 30-40 cu rezultate excepționale în jurul paralelei 35.
Sau mai simplu, e mult mai probabil să găsești un vin de calitate în Italia, Franța, Spania, respectiv Australia, Noua Zeelanda, Chile, Argentina, etc.
Așadar, individualizată zona, expoziția geografică, temperatura medie anuală, cantitatea de apă, se poate planta soiul potrivit fiecărei zone în parte.
Daca ar fi să transpun elementele de mai sus în vinurile din portofoliu DiVino. aș alege ca soiuri: Cabernet Sauvignon și Primitivo Di Manduria
⁃ Lapostolle Grand Selection sau Cuvee Alexandre din Chile, așa zise vinuri de lume nouă care, datorită zonei și altitudinii înalte, rămân fructate, echilibrate, proaspete, fără senzația de gemozitate specifică vinurilor din zone calde cum ar fi sudul Italiei, în acest caz Primitivo Papale, sau varianta premium – Papale Linea Oro.