95 Puncte James Suckling: ”Un vin de o originalitate nemaipomenită care este și cel mai concentrat și rafinat dintre vinurile roșii din acest an ale producătorului. Este încă foarte tânăr (gustat în august 2018), iar taninii seci sunt încă destul de provocatori. Răbdarea vă va fi răsplătită cu o cascadă de arome subtile de cireșe amare, pământ și ierburi aromate. Va fi mai bun începând din 2019 și are, probabil, un potențial de învechire de câteva zeci de ani.” 94 Puncte Parker: ”El Esquilón este primul vin de vie unică al Suertes del Marques. 2016 a fost un an cald, dar vinurile lor sunt foarte proaspete pentru că au recoltat foarte devreme. 100% Listán Negro (dintr-o vie centenară care dă și numele vinului), struguri nedezciorchinați și zdrobiți cu picioarele în timpul fermentației alcoolice, a fermentat în cuve de beton, pe drojdii indigene. A fost maturat 11 luni în butoaie vechi de stejar franțuzesc, de 500 l. După ce a petrecut un an în sticlă, vinul este mai precis și mai auster, dar și mai polisat - probabil, un profil diferit, care îmi place foarte mult, fiind mai precis, cu o urmă de volatilitate care îi conferă prospețime. Cred că este unul dintre vinurile cu cel mai bun raport calitate-preț al acestei podgorii, din acest an. A fost interesant să-l compar cu cel din 2017. 4.000 de sticle au fost îmbuteliate în octombrie 2017.” Ediția 2015 - 92 Puncte Parker Suertes del Marqués produce vin din 2006 și a devenit în scurt timp producătorul-etalon al Tenerifelor. Podgoria, al cărei proprietar este oenologul Jonatan Garcia Lima, respectă cu sfințenie soiurile locale, sistemul de conducere a vițelor specific Văii Orotava și metodele tradiționale de vinificare. Situate în frumoasa Valea Orotava, viile sunt cultivate organic și urcă pe versanții vulcanului El Teide, la înălțimi de 350-700 m, multe dintre ele fiind mai vechi de 100 ani, căci filoxera a ocolit insula. Solul vulcanic le conferă o mineralitate unică. Vinurile sunt făcute de pe cele 11 ha ale familiei, plus de pe 15 alte hectare ale unor producători locali coordonați de Garcia. Ele sunt împărțite în trei categorii: Vinuri de țară (7 Fuentes, El Lance, Medianías și Trenzado), Vinuri din vii unice provenite dintr-un lot numit Finca El Esquilón (La Solana, Candio, El Esquilón, El Ciruelo, Los Pasitos și Vidonia) și Vinuri cu vinificare specială (Suertes del Marqués Blanco Dulce - vin dulce alb și Suertes del Marqués Tinto - vin dulce roșu). Un rol important în creionarea vinurilor l-a avut oenologul Roberto Santana. În 2015, el a fost înlocuit de Luis Seabra, cel care a fost mult timp oenolog-șef al Niepoort, gigantul portughez din Valea Duoro. Caz extrem de rar, 60% din vinuri merg la export (se așteaptă ca cifra să crească în anii următori), 10% rămân pe insulă, iar restul, în peninsula iberică. În total, Suertes del Marqués produce 95.000 de sticle de vinuri exotice, foarte proaspete și aromate, cu un caracter distinct, expresie a solurilor vulcanice unice din Tenerife - vinuri speciale, care te impresionează și rămân de neuitat!