”Ediția 2018 evidențiază prospețimea, finețea aromatică și salinitatea tipice solurilor calcaroase. De câțiva ani, echipa mea a muncit din greu atât pământul cât și viile pentru ca acest terroir frumos să se poată exprima. Rezultatul e minunat și mă bucur să-l pot împărți cu dumneavoastră. Caise uscate, bezea, trandafir și mentă.”
90 Puncte Robert Parker: ”Un vin corpolent, plin de voie bună, cu arome de măr galben, caise, pepene galben și fruct de stele. O notă ușor amăruie, de migdală, îl ține focusat până în postgust. Un vin care va deveni foarte popular. Beți-l acum.”
90 Puncte James Suckling: ”O etalare de arome de piersici, banane și pepene galben, coapte și dulci. Parfum dulceag și vioi. Greutate bună pe palatin, cu densitate și profunzime. O bogăție ca de patiserie în final.”
Ediția 2016 (prima ediție) - 90 Puncte Wine Spectator: ”Arome vioaie de caise, mere galbene și nectarine, încadrate de note discrete de toast în sfârșitul suculent.”
Strugurii au fost vinificați nedezciorchinați, fără a fi zdrobiți. Fermentarea și maturarea au avut loc 20% în butoaie de stejar de 600 de l și în butoaie mari, la a doua folosire, 50% în butoaie mari la a treia și a patra folosire, iar 40% în tanc.
---
Château de Saint Cosme este podgoria fruntașă din Gigondas. Aici, Louis Barruol, produce vinurile de referință ale apelațiunii. Domeniul se află în proprietatea familiei Barruol de 15 generații. Din 2010, viile de la Saint Cosme sunt certificate biodinamic.
Pe lângă vinurile produse din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de ”negociant”, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați și etichetată ”Saint Cosme”. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, pe 10 ha din apropiere de Violès, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
”Solurile de la Saint Martin sunt unice în regiunea noastră - calcar adus de râul Ouvèze acum 30 000 de ani. Calcarul este o prezență obișnuită în Gigondas, dar la Saint Martin avem de două ori mai mult. De fapt, conținutul de calcar de aici este atât de mare încât creșterea viței de viei se face la limită. Dar calcarul este, totodată, garanția absolută pentru obținerea unor vinuri albe deosebit de fine, energice și elegante. A fost, deci, important, să aduc aici niște vițe de patrimoniu care să mă ajute să-mi pun ideile în practică. Astfel, am plantat vițe selecționate de Viognier din Condrieu - butașii au fost luați din cele mai vechi vițe dintr-o vie extraordinară, numită ”Volan”. În Ronul de Sud este esențial să împerechezi Viognier-ul cu un soi care aduce prospețime. Dintre multele soiuri existente, favoritul meu a fost întotdeauna Piquepoul alb - un soi solid, proaspăt și aromat, cu o textură ca tăiată cu briciul. El furnizează o coloană vertebrală eficientă, fără a atrage atenția asupra lui. Am selectat, de asemenea, vițe de Marsanne din vițe vechi de pe dealul Hermitage. Am asamblat cele trei soiuri pentru a produce Deux Albions 2017.”, spune Louis Barruol.