Caracterizarea oenologului: ”Rosso di Montalcino, făcut din Sangiovese 100%, este o altă expresie a tradiției și terroir-ului din Montalcino. Rosso de la Argiano are un pedigree nobil și este produs din struguri care cresc în jurul domeniului. Soiul se numește Sangiovesse Grosso, o clonă selecționată care s-a adaptat perfect la solul din Argiano; acest vin este făcut cu aceeași grijă și atenție pe care le acordăm Brunello-ului, de la managementul viei până la îmbuteliere.
Rosso di Montalcino are o culoare roșu-rubiniu închis și corp mediu, cu o concentrație optimă la mijlocul palatului. Elegant în gură, este echilibrat și are arome ispititoare de fructe roșii, violete, mentă și pământ. Un vin generos, cu tanini moi, catifelați care îi satisfac pe toți iubitorii de Sangiovese. Companionul perfect pentru orice masă, este ideal cu carne roșie, vițel, bruschette și toate tipurile de brânză și paste. Un vin care aduce eleganță la orice masă.”
90 Puncte Wine Spectator: ”Elegant, cu arome florale, de căpșuni și cireșe evidențiate de un profil vibrant. Sfârșit mai ușor, dar rămâne persistent. Beți-l de acum până în 2023.”
Ediția 2014 - 87 Puncte Cellar Tracker
Ediția 2013 - 89 Puncte Parker: ”Argiano Rosso di Montalcino 2013 este un vin plin și vesel în care notele apăsate de cireșe sunt acompaniate de tonuri minerale prăfoase. În gură, are o dulceață remarcabilă, asortată cu arome de fructe proaspete și cu aciditatea naturală a Sangiovese-ului. Ar fi minunat să asociați acest vin cu un preparat ușor dulceag, cum ar fi paste simple cu sos proaspăt de roșii. (Încă tânăr la momentul evaluării.)”
Ediția 2012 - 91 Puncte James Suckling: ”Cu adevărat delicios. Nas de gumă de mestecat cu căpșuni și gudron, oțet balsamic cu prune coapte. Gust taninos, savuros, cu nuanțe de boabe de cafea și ciuperci de stâncă. Sfârșit lung, rotund. Beți-l acum sau în 2016.”
- 90 Puncte Wine Spectator
Ediția 2011 - 90 Puncte Wine Spectator; 15,5 Puncte Jancis Robinson
Ediţia 2009 - 2 Pahare Gambero Rosso
Ediţia 2007 - 90 Puncte Parker
Rosso di Montalcino este considerat fratele mai mic al celebrului Brunello di Montalcino.
***
Povestea domeniului devenit în 2019 prima podgorie ”plastic free” din Montalcino începe în 1580, când aici se producea doar vin pentru consumul casei. Vila principală, celebră în Italia, a fost construită în 1581 de familia Pecci, una dintre marile familii nobiliare ale Sienei, pe culmea unui deal frumos, cum numai în Toscana găseşti. Dar legenda spune că în vechimea mult mai îndepărtată înţelepţii credeau că aici se află renumitul altar al zeului Janus, cel cu două feţe.
De-a lungul timpului, domeniul situat la sud-vest de Montalcino a schimbat mai mulţi proprietari – contele Pieri, marchizul Ballanti Marli sau ducesa Caetani, pentru ca în 1992 să fie cumpărat de contesa Noemi Marone Cinzano, descendentă a familiei care produce celebrul vermut cu acelaşi nume. Stabilită de multă vreme în Brazilia, ea a decis la începutul anului 2013 să se despartă de Argiano. Printr-o tranzacţie estimată la 40-50 milioane Euro, domeniul de 100 ha a trecut în proprietatea unor prieteni brazilieni care au anunţat că vor investi alte 2,5 - 3 milioane Euro pentru modernizare şi extinderea viilor. În 2014, conducerea domeniului a fost preluată de Bernardino Sani, fostul director de vânzări. Diplomat în oenologie al Universității din Florența, în 2015 el devine și oenolog al domeniului. Colaborarea cu Franceso Monari, excepționalul viticultor-șef, este garanția faptului că vinurile de la Argiano vor continua să urce în elita vinului internaţional.
Cu o producţie de peste 120,000 de sticle de Brunello di Montalcino, Tenuta di Argiano se situează între primii zece producători de Brunello. Principalele pieţe de export sunt Marea Britanie, SUA, Danemarca, Japonia şi Brazilia.
Vinurile Argiano sunt produse numai din struguri proprii. Soiul preponderent este Sangiovese. Viile se extind pe 50 ha de sol calcaros, cu câteva zone argiloase. Cândva, apele mării acopereau întreaga zonă. În urma lor a rămas o mare cantitate de minerale cruciale pentru dezvoltarea optimă a viţelor. Clima este, şi ea, generoasă cu domeniul: datorită expunerii sudice, viile se bucură tot anul de soarele de amiază. Calitatea extraordinară a strugurilor se datorează în mare măsură geologiei şi climei. Restul aparţine priceperii oamenilor – strugurii se culeg manual, în coşuri mici, iar randamentul este mult redus pentru a obţine o concentraţie maximă în pieliţe, de unde rezultă o cantitate mare de antociani şi tanini nobili.
Pivniţele de sub vilă, recent renovate, sunt bijuteria cea mai de preţ a domeniului. Începând din secolul al XVI-lea, vinurile găsesc aici temperatura şi umiditatea optime, în linişte şi întuneric. Maturarea se face în butoaie de stejar mici şi mijlocii, dar şi în baricuri franţuzeşti care asigură o extracţie mai subtilă şi mai echilibrată a taninilor. La Argiano se depune un efort constant pentru alegerea lemnului, deoarece ea este vitală pentru evoluţia vinului.
Domeniul produce cinci vinuri, o grappa şi ulei de măsline. Respectabilul Brunello este urmat îndeaproape de Suolo şi de două Super Tuscane: Non Confonditur şi capodopera domeniului, Solengo, primul Super Tuscan creat de renumitul Giacomo Tachis. Deloc ultimul este celebrul Rosso, despre care se spune că „bei Rosso, dar ţi se pare că-i Brunello”.
Nenumăratele medalii, punctaje şi trofee internaţionale primite începând din 1934 consfinţesc calitatea vinurilor şi le garantează reputaţia internaţională. Ea a fost întărită din nou printr-o decizie din 15 mai 2013 a Tribunalului din Siena, prin care Tenuta Argiano a fost achitată de toate acuzaţiile aduse în scandalul de contrafacere a Brunello-ului din 2007-2009. „Achitarea obţinută după un proces îndelungat ne umple de satisfacţie şi de entuziasmul necesar pentru a continua să ridicăm nivelul acestei podgorii istorice şi unice.”, a declarat administratorul de atunci al domeniului. Vinurile ne îndreptăţesc să-i dăm crezare.
Nu în ultimul rând, Argiano este o destinație agrituristică de o frumusețe unică, pentru toți cei care visează la o vacanță de neuitat.