Wineboxing / TESTAMATA 2015

Bibi Graetz Testamatta Rosso 2015 | 99 Puncte James Suckling:

”Cel mai bun Testamatta făcut vreodată. Arome fascinante de fructe roșii, ceai, coajă de copac, pământ umed și piele nouă. Corp plin, tanini mătăsoși și sfârșit suculent. Îmi plac dinamismul și textura acestui vin roșu mare. E minunat dacă îl degustați acum, dar va fi mai bun în 2021.”

Bibi Graetz Testamatta 2015

Perioada optimă de consum: 2019 – 2042

Producător: Bibi Graetz – Toscana

Soi: 100% Sangiovese – vițe vechi de 50-80 ani

Culoare: roșu-rubiniu

Miros: buchet magnific de coajă de portocală rasă, prune, cedru și petale de trandafir

Gust: rafinat, persistent și intens, cu tanini mătăsoși, corp plin, arome fascinante de fructe roșii, ceai, coajă de copac, pământ umed și piele nouă; sfârșit lung și persistent, cu o delicată salinitate în final

Recomandări gastronomice: bistecca alla fiorentina, vițel, vânat, miel, porc, prosciutto, salam toscan, paste cu sos de carne, pizza cu legume, legume la grătar, brânzeturi

Alcool: 13,5%

Temperatura de servire: 16-18°C

Fermentat în baricuri deschise, cu batonaj manual de 6-8 ori pe zi. Maturat 24 luni în stejar franțuzesc și 6 luni la sticlă.

Descrierea oenologului: ”Coajă de portocală rasă, prune, cedru și petale de trandafir. Corpolent, rafinat, cu tanini mătăsoși și sfârșit lung. Persistent și intens. Subton sărat în final.”

99 Puncte James Suckling: ”Un vin senzațional. Cel mai bun Testamatta făcut vreodată. Arome fascinante de fructe roșii, ceai, coajă de copac, pământ umed și piele nouă. Corp plin, tanini mătăsoși și sfârșit suculent. Îmi plac dinamismul și textura acestui vin roșu mare. E minunat dacă îl degustați acum, dar va fi mai bun în 2021.”

”Testa Matta” sau ”Cap nebun” este, pentru italieni, o persoană cu personalitate puternică, un fel de a fi aparte, atitudine pozitivă și multă creativitate. Niciun alt nume n-ar putea să descrie mai bine vinul de top al lui Bibi Graetz – un Supertoscan făcut 100% din Sangiovese din vii vechi, în care se combină tradiția și creativitatea, ducând noțiunea de Supertoscan la un alt nivel.

Bibi Graetz este unul dintre cei mai mari oenologi italieni. Personaj enigmatic și vulcanic, el a demarat în 2000 un proiect fantastic căruia i-a spus ”Azienda Agricola Testamatta”. Apoi, a ajuns rapid între primii 12 cei mai apreciați producători italieni de vinuri de colecție.

Numele, deloc italian, i se trage de la tatăl său evreu-elvețian care s-a căsătorit cu o tânără norvegiană și s-au stabilit la Fiesole, lângă Florența, unde au cumpărat un frumos castel medieval. Crescând într-un mediu artistic, printre impresionantele statui metalice create de tatăl său, Bibi a ales să studieze artele. A fost unul dintre absolvenții promițători ai Academiei dell’Arte din Florența, pentru ca, nevoit fiind, în anii 1990 să se dedice vinului – a avut de ales între a renunța la viile vechi care îi înconjurau casa din Castello de Vincigliata și a deveni producător. A început prin a colabora, timp de patru ani, cu oenologul Alberto Antonini și s-a impus rapid pe scena vinului toscan, susținutt fiind de punctajele favorabile primite de la Robert Parker. Apoi, în 2006, Testamatta primea 98 puncte de la Wine Spectator, iar în noiembrie 2008, Fiesole a fost inclus între zonele producătoare de vinuri italiene mari. De atunci, Testamatta a devenit un vin-cult în întreaga lume, iar povestea de succes a lui Bibi Graetz continuă.

ENGLISH

Today we have a new #wineboxing video. We will discover TESTAMATTA 2015. 100% Sangiovese.

Testamatta is a region nearby Florence, Italy. The owner of the winery is Bibi Gretz, a well known oenologist.

Before becoming an oenologist, he graduated from architecture and used to be a painter and sculptor.

He fell in love with the vineyards around his house and he started to make wine.

Step by step, he achieved amazing results and decided to become also an oenologist and then he created a winery.

At the moment they own around 50 hectares and the vines are mostly old, as Bibi is in love with this kind of vines, as they create unique flavors.

Now we opened a 100% Sangiovese, product of 2015.

The vinification was made in „open barriques” where they mix the fermented chokecherries 6 – 8 times a day.

We are aerating the wine. It’s the fastest method to aerate it and prepare the glass for the tasting.

After the fermentation, the resulted wine is maturated 24 months in barriques (wood wine barrels).

The grapes have their origins in BIO agriculture, meaning that there were little or insignificant chemical interventions.

That’s why, each year, Testamatta has different flavours and features, as they concentrate more on what the vineyard is offering each year.

We can smell an intense flavour of fruits, some minty and velvety notes. We can also feel some sweet spices.

Ai peste 18 ani? Trebuie să verificam că ai peste 18 ani pentru a accesa acest site.