Categorii
#unpahardevorbe

DIVINO în 2020 / retrospectivă

1 an divin… 1 an despre vin… 1 an de DIVINO Wineshop

28 decembrie 2019 – am vândut prima sticlă de vin la DIVINO Wineshop, tocmai deschis pe str. Anastasie Panu 54 în Iași, lângă Moldova Business Centre.

29 decembrie 2019 – am organizat prima degustare (eveniment privat de deschidere) alături de prietenii de la WinePoint din Cluj care ne-au fost aproape încă de la început.

30 decembrie 2019 – primul eveniment public marca #divino, o degustare superbă, plină de surprize și oameni frumoși…

… și după aceea a început distracția. Începutul anului 2020 a însemnat începutul drumului #divino, iar rotițele au început să se miște și magazinul a apărut pe listele de interes ale pasionaților de vin și distilate.

Așa a început povestea DIVINO Wineshop Iași.

Un business de suflet, mic, local, de familie, creat din dragoste și pasiune pentru vin de către sommelier-ul Liviu Spiridon:

După peste 20 de ani în care am lucrat în domeniul HORECA, atât în România, cât și în Italia, am decis că este momentul să deschid ceva doar al meu, în care atracția principală să fie vinul.

Am pus cap la cap toate cunoștințele acumulate de-a lungul anilor și ne-am pus pe treabă. Atât datorită cursurilor de sommelier din Italia, cât și experiențelor diverse și fascinante trăite de-a lungul timpului (vizitele la crame, evenimentele de vin la care am participat, concursuri ori de la un pahar de vorbe cu alți pasionați), am reușit să creăm un portofoliu de vinuri de calitate alături de WinePoint și de mai multe crame din România.

Uită de etichetă, apreciază vinul!

Acesta este motto-ul după care ne-am ghidat încă de la început. Atunci când vorbim despre vin, nu ar trebui să ne lăsăm influențați de etichetă, de premii ori recenzii… ci ar trebui să îl simțim din plin. Fiecare pahar de vin înseamnă o muncă fascinantă în spate pe care ar trebui să o respectăm mai mult. Un vin bun ia naștere în momentul plantării viței de vie și are nevoie de foarte multă atenție de-a lungul timpului pentru ca la îmbutelierea sticlei și sigilarea capișonului să iasă un rezultat excepțional. Încercăm mereu să ne regăsim în ceea ce descoperim în pahar și să creăm experiențe memorabile… cu și despre vin.

Descoperă povestea completă DiVINO în acest videoclip sau citește mai multe despre noi aici.

2020 pentru noi a însemnat un an plin de provocări, un an haotic și neașteptat, un an în care ne-am reinventat încă de la deschidere, păstrând însă mereu direcția corectă. Știam ce vrem să facem, știam cine suntem și ce valori ne ghidează, știam ce înseamnă un vin de calitate… și astfel am reușit să trecem cu bine peste toate provocările apărute.

Sufrageria DIVINO pentru iubitorii de vin.

Primele 3 luni au fost magice. Am organizat degustări de vin și distilate în fiecare săptămână (uneori chiar de 2 sau 3 ori pe săptămână). Degustările erau tematice, erau gândite de la cap la coadă și erau în grup restrâns, pentru a putea avea o interacțiune directă cu fiecare dintre noi. Bine, drept e că nici spațiul nu e cel mai încăpător, însă e ceea ce trebuie și ceea ce ne-am dorit.

E destul de mică, camera mea,
Dar încap toți prietenii mei în ea.
Stau în picioare, se așază pe jos…
În rest sunt cuminți și vorbesc frumos.

Nicu Alifantis – Piața Romană

Ne-am bucurat de vinuri fantastice alături de prieteni noi și vechi, care au făcut ca fiecare degustare să fie distinsă, să aibă un aer prietenos și colocvial. După fiecare degustare, wineshop-ul se transforma din ce în ce mai mult într-o sufragerie a vinurilor bune, unde ne întindeam la un pahar de vorbe până în zori.

Încet-încet, DIVINO Wineshop a devenit un spațiu sigur și confortabil în care poți să te bucuri de (aproape) orice vin. Avem mereu pregătit Coravinul, acel aparat cu ajutorul căruia am putut să degustăm vinuri diverse, fără a le compromite și fără a fi nevoiți să deschidem o sticlă întreagă. Coravinul e un sistem prin care vinul este extras din sticlă fără ca oxigenul să intre în contact cu băutura rămasă în interior.

Ce am făcut când a venit pandemia?

Pe lângă faptul că a devenit cuvântul anului 2020, pandemia ne-a ajutat să ne reinventăm. Ne-a obligat să grăbim două aspecte pe care le aveam plănuite oricum, dar nu atât de repede: livrările de vin și de cadouri în Iași, cât și construirea magazinului online de vinuri și distilate.

Astfel, cu ajutorul echipei WePixel, a luat naștere www.divinoiasi.ro – am reușit să construim magazinul online și site-ul de prezentare într-un timp record. Începând cu luna martie, totul s-a mutat în online. Ne-am bucurat de un feedback foarte fain pentru platforma creată, fiind foarte simplă și ușor de navigat, majoritatea celor care intră cunoscând deja vinurile dorite. Comenzile au venit atât direct de pe site, cât și prin intermediul rețelelor de socializare sau telefonic, fiind mereu pregătiți să recomandăm cele mai potrivite etichete.

Am luat-o din nou de la 0.

Au fost câteva luni grele și destul de goale, căci toate degustările au fost întrerupte, lumea nu mai venea la wineshop și totul a încetinit până în mai, când restricțiile au fost ridicate. Atunci a venit căldura, lumea s-a mai relaxat, noi am adus faimoasele butoaie și DIVINO Wineshop a reînviat.

În toată această perioadă am profitat de „timpul liber” pentru a continua parteneriatele cu antreprenorii locali, acțiune începută chiar de când am deschis. Astfel, am reușit să organizăm câteva degustări private sau one-to-one în diverse locații. Vinurile din portofoliul nostru au ajuns și la alți negustori de prin târg, cărora le și mulțumim pentru încredere cu această ocazie.

Am creat relații frumoase cu business-uri locale.

Etichetele de vinuri și distilate, cât și multe accesorii au ajuns în rafturile ori în vitrinele online ale mai multor locații, în diverse forme și cu diverse povești, care mai de care:

  • Jassyro Specialty Coffee Shop, unde Silviu & Dana Coman (negustori de gusturi fine) au creat pachete speciale de 8 martie cu vin & cafea de specialitate, iar ulterior am creat un raft dedicat vinurilor unde puteți găsi etichetele noastre. Mulțumim!
  • Meat Concept Store, carmangeria / băcănia noastră preferată de unde ne aprovizionam deseori pentru degustări a ales mai multe etichete care au fost expuse mai întâi la Palas și ulterior și în celelalte locații, ultima fiind deschisă chiar acum câteva zile – Meat Concept Store la Atrium Garden Residence. Mulțumim!
  • Zori Restaurant, un concept de fain dining creat de chef Marian Zănceanu, unde pairing-ul între vinuri și preparatele fine au creat experiențe unice pentru cei care le-au trecut pragul. La Zori am organizat și degustări private, iar totul a fost de vis. Mulțumim!
  • Bisou / Le petit baton, o locație magică foarte aproape de noi, unde inițial am dus câteva vinuri, ajungând ca acum în toamnă să avem un raft întreg lângă cuptorul lor care scoate doar delicii. Tot la Bisou am organizat (zic eu) și cele mai frumoase degustări, pe terasa lor cu aer boem și relaxat. Mulțumim!
  • Krud Braserie, unul din cele mai apreciate restaurante din Iași, care a obținut unul dintre cele mai mari punctaje de rating pentru puținele restaurante premiate și incluse în ghidul 2019 din Iași din partea celor de la Gault&Millau – primul ghid internațional gastronomic prezent în România. Împreună cu minunata lor echipă am degustat mai multe vinuri care au rămas în meniul lor și de care vă puteți bucura alături de preparate excepționale. Mulțumim!
  • Bistro Felix, good food, good mood and good wines. Pe departe una din cele mai cozy locații din Iași, unde te poți bucura de etichetele Scaia pe terasa lor faină, înconjurată de natură (care acum e și încălzită). Mulțumim!
  • Corrido Winederful, o locație de suflet unde am dus multe vinuri internaționale această vară și unde am și organizat diverse evenimente. Mulțumim!
  • Pleiada Hotel Boutique, unicul hotel de cinci stele din regiunea Moldovei unde puteți regăsi etichete de vin și spumante di portofoliul #divino. Serile cu specific ale restaurantului Maia se desfășoară sub genericul “E weekend! E Pleiada!”, cu degustări de vin, recitaluri ale artiștilor de la Opera Națională Iași, meniuri recomandate și asocieri deosebite. Mulțumim!
  • Gourmetteria Sapori, o băcănie cu specific italian (dar nu numai, ei susțin și producătorii români) creată de oameni pasionați de gusturi rafinate și de calitate. Pe lângă vinurile alese din Italia și România, puteți găsi în magazinele lor din Iași uleiuri prețioase, desăvârșite prin savoare și arome distincte, cele mai premiate branduri de pe piață, delicatese renumite pentru gustul și calitatea desăvârșită, brânzeturi, salamuri, paste, orez, creme, dulcețuri și cadouri gourmet. Mulțumim!
  • Friends Food & Garden, unul dintre locurile preferate de mulți ieșeni, mai ales pe timp de vară, un loc plin de viață aflat la bulevardul Carol I în Copou, unde vă puteți bucura și de câteva din vinurile noastre.

Comunitatea #divino crește

Pe lângă parteneriatele cu locațiile, am reușit să creăm o comunitate foarte frumoasă în jurul vinurilor noastre. Știți cum se spune, „cine se aseamănă, se adună”. Drept urmare, în scurta perioadă în care restricțiile nu au fost atât de dure, am reușit să mai ieșim în lume și să cunoaștem oameni, locuri și proiecte foarte faine, atât din Iași, cât și din restul țării.

Experiențe culinare autentice.

Nu putem să nu povestim despre mâncarea extraordinară gătită de către chef Bogdan Zamfir. Acesta a trecut la următorul nivel și a creat o afacere mică, dar de succes, care are în centrul atenției ingredientele locale, naturale și delicioase. Proiectul se numește Din grădină în farfurie și are la bază conceptele de private chef și Farm-to-table. Bogdan orchestrează experiențe culinare fantastice, merită încercat! Noi am avut plăcerea să organizăm împreună cu acesta un eveniment de food & wine pairing care s-a lăsat cu multă voie bună și gusturi greu de uitat. Pentru 2021 promitem să pregătim mai multe evenimente împreună

Nu există degustare fără brânzeturi!

Un alt business local pe care îl îndrăgim foarte tare și de unde ne-am aprovizionat constant cu brânzeturi pentru degustări și nu numai este La Stâna Bucovineană. O asociere dintre trei rezidenți ai Sadovei și Pojorâtei ce-și propun a valorifica lapte prin tehnologii și rețete ce asigură o calitate statornică și care creează produse lactate de calitate. Aceștia ne sunt și vecini, micul lor magazin de desfacere aflându-se la câțiva metri de wineshop-ul nostru, chiar în spatele blocului.

Artă & vin.

Musai de precizat faptul că toată povestea DIVINO Wineshop nu ar fi fost la fel fără maestrul sticlar Iulian Bordianu, care ne-a fost alături de la început. Paharele de vin și de distilate, cât și decantoarele (toate produsele marca Bordianu Glass Studio sunt 100% un concept original și fiecare este unicat) stau mereu la loc de cinste în wineshop și sunt folosite aproape zilnic la degustări și evenimente. Un pahar corect și elegant dă o notă aparte vinurilor, iar Iulian a reușit să creeze opere de artă pe cinste. Aceste pahare au devenit celebre de-a lungul timpului, fiind cumpărate frecvent de către clienți pentru a fi oferite cadou.

Cheers, ladies!

Un alt moment pe care ni-l amintim cu drag a fost degustarea organizată de Ladies, Wine & Design Iași. E un grup foarte fain de domnișoare creative și inspirate care se întâlnesc periodic pentru a sta la un pahar de vorbe. Discută atât despre provocările zilnice, cât și despre realizările din domeniul creativ, ori despre afaceri și viață. Am avut plăcerea să găzduim o asemenea întâlnire la DIVINO Wineshop și de acolo a pornit o prietenie foarte frumoasă și de lungă durată.

Pe lângă degustările propuse de noi cu tot felul de tematici, am avut cerințe din partea iubitorilor de vin de genul: ” Liviu, aș vrea să aprofundez spumantele metoda tradițională, se poate?” – o săptămână mai târziu aveam deja la degustare un grup de 7 domnișoare cu flutele pregătite și cu vibe fantastic.

Vizite la crame

Ne dorim să extindem permanent portofoliul DIVINO Wineshop cu noi vinuri excepționale, mai ales cu etichete românești. Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață și ușor de găsit cunoașteți? De câte Cabernet Sauvignon-uri din 2003 ori din 2009 având aceleași calități aveți cunoștință? Experiența de a descoperi crame noi precum Pivnițele Birăuaș (o cramă mică ce are doar 5 ha, din Ghioroc) ne alimentează de fiecare dată cu energie și ne fac să mergem mai departe cu și mai multă putere. Astfel, vinurile de la Birăuaș au ajuns la noi în wineshop și au fost apreciate imediat de către iubitorii de vin din Iași.

O altă incursiune în lumea vinului pe care am trăit-o în 2020 a fost vizita la Crama Lacerta. Domeniul Lacerta este reprezentarea perfectă a așa-zisei lumi noi a vinului. Orice vizită la cramă devine o experiență memorabilă, de vreme ce dealurile din jur, bogate în viță de vie, oferă o desfătare vizuală aparte. Noi am fost în grup restrâns pentru a (re)descoperi aceste vinuri minunate și bineînțeles că nu ne-am întors cu mâna goală, aducând înapoi la wineshop mai multe etichete alese de Liviu.

Pe lângă acestea, am avut plăcerea să descoperim și alte crame precum Licorna, Avincis, Crama Năstase și Agape artă&natură, despre care promitem să povestim mai multe în articolele următoare.

În 2021, ne dorim să aducem la DIVINO Wineshop măcar 10 crame noi, pentru care să garantăm calitatea și ale căror vinuri să le testăm înainte să le punem la vânzare.

Apogeul degustărilor #divino.

Apogeul tuturor acestor degustări a fost pe departe ultima degustare (privată) din 2020. Am adus la aceeași masă 6 vinuri excepționale: Domaine Vincent Girardin Puligny-Montrachet 1er Cru ”Les Combettes” Blanc, Opus One, Cheval Des Andes, Solaia, Château Pavie Grand Cru Classe A… majoritatea vinuri cu 100 de puncte Parker sau Suckling. A fost o experiență unică pentru care suntem recunoscători.

Cu bune și cu rele, 2020 a fost un an fascinant pentru noi…

În acest prim an de activitate, am cunoscut foarte mulți oameni frumoși, din toate domeniile. De la doctori la IT-iști, de la dirijori și balerini la oameni de vânzări în toate domeniile. Toți acești oameni au în comun pofta de viață și setea de a învăța despre lumea vinului și arta degustării. Ne bucurăm că ați trecut pragul DIVINO Wineshop și că vă întoarceți.

A fost un an plin, un an atipic, dar care ne-a dat curajul să mergem mai departe și să continuăm activitatea. Promitem un 2021 plin de seri tematice, degustări private, evenimente de food & wine pairing și seri pe butoi.

Vă mulțumim și vă dorim un an nou mai bun și plin de licori bahice excelente!

Semnat,
Liviu & Raluca Spiridon
DIVINO Wineshop Iași

Categorii
#unpahardevorbe

Cuvânt înainte / despre vin

Salutare, #winelovers!

Așa cum am promis, revin cu informații cu și despre vin.

Înainte de a vorbi de vin propriu zis, (zic eu) că ar fi bine să trecem în revistă împreună câteva detalii ce ne vor ajuta să apreciem fiecare sortiment în parte.

Pe lângă soiul de struguri din care este făcut, vinul este strâns legat de zona de unde provine. Mai precis Vitis vinifera (sau vița de vie pentru vin) dă cele mai bune rezultate în emisfera noastră între Paralela 40 – 50 cu cele mai bune podgorii în jurul celei de 45, iar în emisfera Australă între Paralela 30-40 cu rezultate excepționale în jurul paralelei 35.

Sau mai simplu, e mult mai probabil să găsești un vin de calitate în Italia, Franța, Spania, respectiv Australia, Noua Zeelanda, Chile, Argentina, etc.
Așadar, individualizată zona, expoziția geografică, temperatura medie anuală, cantitatea de apă, se poate planta soiul potrivit fiecărei zone în parte.


Daca ar fi să transpun elementele de mai sus în vinurile din portofoliu DiVino. aș alege ca soiuri: Cabernet Sauvignon și Primitivo Di Manduria
⁃ Lapostolle Grand Selection sau Cuvee Alexandre din Chile, așa zise vinuri de lume nouă care, datorită zonei și altitudinii înalte, rămân fructate, echilibrate, proaspete, fără senzația de gemozitate specifică vinurilor din zone calde cum ar fi sudul Italiei, în acest caz Primitivo Papale, sau varianta premium – Papale Linea Oro.

Categorii
Degustări & #wineboxing

Wineboxing / TESTAMATA 2015

Bibi Graetz Testamatta Rosso 2015 | 99 Puncte James Suckling:

”Cel mai bun Testamatta făcut vreodată. Arome fascinante de fructe roșii, ceai, coajă de copac, pământ umed și piele nouă. Corp plin, tanini mătăsoși și sfârșit suculent. Îmi plac dinamismul și textura acestui vin roșu mare. E minunat dacă îl degustați acum, dar va fi mai bun în 2021.”

Bibi Graetz Testamatta 2015

Perioada optimă de consum: 2019 – 2042

Producător: Bibi Graetz – Toscana

Soi: 100% Sangiovese – vițe vechi de 50-80 ani

Culoare: roșu-rubiniu

Miros: buchet magnific de coajă de portocală rasă, prune, cedru și petale de trandafir

Gust: rafinat, persistent și intens, cu tanini mătăsoși, corp plin, arome fascinante de fructe roșii, ceai, coajă de copac, pământ umed și piele nouă; sfârșit lung și persistent, cu o delicată salinitate în final

Recomandări gastronomice: bistecca alla fiorentina, vițel, vânat, miel, porc, prosciutto, salam toscan, paste cu sos de carne, pizza cu legume, legume la grătar, brânzeturi

Alcool: 13,5%

Temperatura de servire: 16-18°C

Fermentat în baricuri deschise, cu batonaj manual de 6-8 ori pe zi. Maturat 24 luni în stejar franțuzesc și 6 luni la sticlă.

Descrierea oenologului: ”Coajă de portocală rasă, prune, cedru și petale de trandafir. Corpolent, rafinat, cu tanini mătăsoși și sfârșit lung. Persistent și intens. Subton sărat în final.”

99 Puncte James Suckling: ”Un vin senzațional. Cel mai bun Testamatta făcut vreodată. Arome fascinante de fructe roșii, ceai, coajă de copac, pământ umed și piele nouă. Corp plin, tanini mătăsoși și sfârșit suculent. Îmi plac dinamismul și textura acestui vin roșu mare. E minunat dacă îl degustați acum, dar va fi mai bun în 2021.”

”Testa Matta” sau ”Cap nebun” este, pentru italieni, o persoană cu personalitate puternică, un fel de a fi aparte, atitudine pozitivă și multă creativitate. Niciun alt nume n-ar putea să descrie mai bine vinul de top al lui Bibi Graetz – un Supertoscan făcut 100% din Sangiovese din vii vechi, în care se combină tradiția și creativitatea, ducând noțiunea de Supertoscan la un alt nivel.

Bibi Graetz este unul dintre cei mai mari oenologi italieni. Personaj enigmatic și vulcanic, el a demarat în 2000 un proiect fantastic căruia i-a spus ”Azienda Agricola Testamatta”. Apoi, a ajuns rapid între primii 12 cei mai apreciați producători italieni de vinuri de colecție.

Numele, deloc italian, i se trage de la tatăl său evreu-elvețian care s-a căsătorit cu o tânără norvegiană și s-au stabilit la Fiesole, lângă Florența, unde au cumpărat un frumos castel medieval. Crescând într-un mediu artistic, printre impresionantele statui metalice create de tatăl său, Bibi a ales să studieze artele. A fost unul dintre absolvenții promițători ai Academiei dell’Arte din Florența, pentru ca, nevoit fiind, în anii 1990 să se dedice vinului – a avut de ales între a renunța la viile vechi care îi înconjurau casa din Castello de Vincigliata și a deveni producător. A început prin a colabora, timp de patru ani, cu oenologul Alberto Antonini și s-a impus rapid pe scena vinului toscan, susținutt fiind de punctajele favorabile primite de la Robert Parker. Apoi, în 2006, Testamatta primea 98 puncte de la Wine Spectator, iar în noiembrie 2008, Fiesole a fost inclus între zonele producătoare de vinuri italiene mari. De atunci, Testamatta a devenit un vin-cult în întreaga lume, iar povestea de succes a lui Bibi Graetz continuă.

ENGLISH

Today we have a new #wineboxing video. We will discover TESTAMATTA 2015. 100% Sangiovese.

Testamatta is a region nearby Florence, Italy. The owner of the winery is Bibi Gretz, a well known oenologist.

Before becoming an oenologist, he graduated from architecture and used to be a painter and sculptor.

He fell in love with the vineyards around his house and he started to make wine.

Step by step, he achieved amazing results and decided to become also an oenologist and then he created a winery.

At the moment they own around 50 hectares and the vines are mostly old, as Bibi is in love with this kind of vines, as they create unique flavors.

Now we opened a 100% Sangiovese, product of 2015.

The vinification was made in „open barriques” where they mix the fermented chokecherries 6 – 8 times a day.

We are aerating the wine. It’s the fastest method to aerate it and prepare the glass for the tasting.

After the fermentation, the resulted wine is maturated 24 months in barriques (wood wine barrels).

The grapes have their origins in BIO agriculture, meaning that there were little or insignificant chemical interventions.

That’s why, each year, Testamatta has different flavours and features, as they concentrate more on what the vineyard is offering each year.

We can smell an intense flavour of fruits, some minty and velvety notes. We can also feel some sweet spices.

Categorii
Degustări & #wineboxing

Wineboxing / Davino Rezerva 2013

CRAMA DAVINO REZERVA ROȘU 2013

Vin de o intensitate și o complexitate greu de egalat.

Soiuri: Cabernet Sauvignon și Merlot, două soiuri bordeleze împletite cu neaoșa Fetească Neagră.

Viță de vie are minim 30 de ani și este îngrijită cu multă atenție. Riserva este practic o selecție a celor mai bune barrique-uri de Flamboyant, pe care îl cunoașteți deja foarte bine.

De ce este un vin atât de special? Anul 2013 va rămâne probabil în istoria agriculturii românești drept un an al producțiilor record. Condițiile acestui an s-au încadrat în limitele unui an normal, fără geruri excesive, echilibrat în precipitații, fără temperaturi exagerate în timpul verii. Anul a fost relativ ușor din punctul de vedere al presiunii bolilor, cu mici probleme cauzate de ploile din perioada de pârgă. Toamna lungă și frumoasă, cu temperaturi de peste 20 grade chiar și la începutul lunii Noiembrie a avantajat maturarea de bună calitate.

Limpede-cristalin, o culoare roșu-rubiniu intens cu reflexe purpurii. Emană un miros complex, persistent și intens, cu nuanțe de fructe negre confiate, condimente, piper verde, mentă și tabac.

Gustul este foarte complex și expresiv, amplu, puternic dar rotund.

Evoluție pe o pantă lungă, cu un post-gust ușor condimentat, ce pune în evidență taninurile fine și elaborate.

Asocieri culinare recomandate: carne de miel la grătar sau cuptor, carne de vită împănată, carne de vânat, brânzeturi uscate maturate.

Categorii
Degustări & #wineboxing

Wineboxing / Clos Apalta 2015

Miros de o complexitate subtilă, cu arome de coacăze, fructe de pădure, ierburi aromate proaspete și pământ umed, cât și flori tăiate.

Corpolent, dens și puternic. Un caracter incredibil, de mare puritate și rafinament.

Postgustul durează minute în șir. Un vin chilian monumental. Mai puternic decât cel din 2014, care a primit tot de 100 puncte. Făcut din struguri biodinamici.

Plantație cu expoziție Nord / Sud destul de rară în Chile, în zona Apalta Valley. Viile beneficiază de protecția Anzilor și de briza Oceanului Pacific care, alături de râul Tinguiririca, răcoresc viile în zilele toride de vară.

🍇 Soiuri: Carmenere 46%, Cabernet Sauvignon 30%, 19% Merlot, 5% Cabernet Franc

👐 Recolta 100% manuală. Fermentarea se face cu drojdii indigene, iar maturarea se face în barrique de stejar franțuzesc timp de 26 de luni.

#wineboxing este un concept marca Di.VINO Wineshop în care sommelier-ul Spiridon Liviu va prezenta câte un vin mare sau rar, în cadrul unui eveniment public, o degustare privată sau la cererea dumneavoastră putem organiza un #wineboxing restrâns. Toate #wineboxing-urile vor fi filmate și urcate pe canalul YouTube DI.VINO Wineshop și pe pagina noastră de Facebook.