89-CHÂTEAU-DE-SAINT-COSME-CÔTE-RÔTIE-2016

2016

Château De Saint Cosme Côte Rôtie 2016

94 Puncte James Suckling: ”Arome de piatră, cu o abundență de condimente dulci, urmate de prune coapte și zmeură. Pe palatin, taninii mătăsoși și o desfășurare suavă, cărnoasă de prune roșii dulci și nectarine. Lung și delicios.”

290 lei

/ 750 ML

Categorie:

Producător

Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme - Gigondas, Ronul de Sud

ȚARA DE ORIGINE

Franța

Soi

Serine (Syrah vechi) - ciorchini fermentați întregi

Culoare

roșu-rubiniu închis

Miros

buchet complex, floral și mineral, cu note de carne afumată, tămâie, fructe negre, violete, grafit și lemn dulce

Gust

puternic, echilibrat și pătrunzător, cu arome sățioase de jambon afumat, mure, prune roșii dulci, zmeură, nectarine și condimente dulci, împletite cu note de grafit, cenușă rece și lemn dulce; aciditate suculentă, o combinație impresionantă de concentrație și energie, sfârșit lung și impresionant

Alcool

13%

Recomandări gastronomice

gulaș, vită, porc miel, vânat, cârnați, friptură de pui, curcan și rață, ton, Mozzarella, Feta, Brie, Parmezan

Număr de sticle produse

N/A

Perioadă optimă de consum

2018-2030

Alte informații:

Maturat 12 luni în butoaie 40% noi și 60% la a doua folosire. Descrierea lui Louis Barruol: ”100% Serine (Syrah vechi). Maturat 12 luni în butoaie 40% noi și 60% la a doua folosire. În 1997, la începuturile micii noastre afaceri de producător-negociant, după o zi lungă de degustări în nordul Ronului, i-am adus tatălui meu câteva eșantioane de Côte-Rôtie. Vinurile proveneau din minunatele șisturi din Rozier și Grandes Places. Fiind vorba de o perioadă în care schimburile între producători din diferite regiuni erau destul de rare, el nu mai gustase niciun Côte-Rôtie. Dar avea spirit deschis, de artist și s-a îndrăgostit de vinuri: să fie pentru că prospețimea și aromele lor de violete îi aminteau de Gigondas-ul de la Sainte Cosme? Eu așa cred. Côte-Rôtie-ul din 2016 este magnific prin clasicismul lui. Căci un Côte-Rôtie mare nu trebuie să fie nici supra-copt, nici sub-copt: ca și în Burgundia, este vorba în primul rând de echilibru și măsură. La extreme, terroir-ul poate fi ușor desfigurat sau poate chiar să dispară. Pietrarul (pasărea) reprezentat pe eticheta noastră provine dintr-o carte de ornitologie provensală din secolul al XVIII-lea, pe care mi-a dăruit-o tata. Era foarte pasionat de păsări și considera că omniprezența lor în mica vale de la Saint Cosme era vitală atât pentru bio-diversitate cât și pentru cultura biologică. A gândit întotdeauna înaintea vremii sale, așa că a promovat această idee încă din anii 1970. Agricultura nu poate fi practicată ignorând natura care ne înconjoară și, cu atât mai puțin, distrugând-o. Jambon afumat, violete, grafit, cenușă rece, lemn dulce. Îmbuteliat fără a fi filtrat.” 94 Puncte James Suckling: ”Arome de piatră, cu o abundență de condimente dulci, urmate de prune coapte și zmeură. Pe palatin, taninii mătăsoși și o desfășurare suavă, cărnoasă de prune roșii dulci și nectarine. Lung și delicios.” Ediția 2015 - 95 Puncte Wine Spectator - 91-93+ Puncte Parker

Ai peste 18 ani? Trebuie să verificam că ai peste 18 ani pentru a accesa acest site.