Strugurii sunt presați cu o presă semiautomată și fermentați în recipiente fără temperatură controlată. Vinul este maturat în butoaie noi de stejar românesc.
”Povestea unui vin: Feteasca Neagra 2017, Crama Nastase, Halmeu, Judetul Satu Mare
Ma duc cu placere sa jurizez la concursul judetean de vinuri din Satu Mare si nici pe departe nu este vorba doar despre patriotism local. Unde altundeva in lume se mai pot degusta la un loc, pe langa suspectii uzuali, vinuri din soiurile Furmint, Bakator, Cserszegi Fűszeres, Perla de Zala (Zala Gyöngye), Cabernet Franc, Dornfelder, Cabernet Dorsa?
In ce priveste calitatea vinurilor, trebuie sa va spulber prejudecatile. Crama Nachbil are o prezenta constanta, dar nici macar pentru ei nu este de la sine inteles ca vinurile lor vor fi in fruntea clasamentului. Alti pruducatori, chiar mari, cu distributie nationala, ori termina pe la mijlocul clasamentului, ori nici nu mai au curajul sa participe.
Vedetele acestui concurs sunt producatori mici, fara prea multa tehnologie, dar cu foarte multa pasiune. Unii dintre ei le mai si nimeresc, dar altii, cum ar fi producatorii din Halmeu, se remarca nu doar prin calitatea vinurilor, ci si prin constanta acestora. Acesta nu mai poate fi rodul intimplarii.
Podgoria Halmeului este ideala pentru cultivarea vitei de vie. Fiind situata in zona cea mai nordica din Romania, latitudinea asigura prospetime vinurilor, iar aerul cald dinspre campia panonica asigura conditii optime pentru coacerea strugurilor. Solul vulcanic, printre putinele de acest fel din Romania, ofera vinurilor o aciditate buna si o structura ferma.
Desi se cultiva si soiuri albe, suprinzatoare sunt vinurile rosii, prin corpolenta, intensitatea aromelor, prin taninurile coapte. Se cultiva aici cam tot ce poate, de la Pinot Noir pina la Blaufrankisch/Kékfrankors, Merlot, Cabernet Franc si chiar Cabernet Sauvignon.
Deloc surprinzator, se cultiva si Feteasca Neagra. Popularitatea crescanda a acestui soi de strugure nu a ocolit nici Halmeul. Si este foarte bine asa, o dovedesc vinurile lui Cristi Nastase si ale Fratilor Mike.
Crama Nastase este o crama mica, chiar artizanala, cu mai putin de 5 ha de vie, din care suprafata cultivata cu Feteasca Neagra ocupa doar o jumatate de hectar. Strugurii sunt culesi si prelucrati manual, cum altfel, presati cu o presa semiautomata, fermenati in recipiente fara temperatura controlata. Vinul este maturat in butoaie noi de stejar romanesc.
Vinul ne ofera tot ce este mai frumos intr-o Feteasca Neagra: arome intense de fructe negre, in primul rand prune, mure negre, afine. Aromele de butoi, eucalipt, cuisoare, vanilie, ciocolata sunt discrete, se ascund in spatele fructelor. Ee doar condimenteaza putin, adaugand complexitate, dar fara sa domine, asa cum se intampla prea des la unele vinuri din Dealu Mare.
Desi strugurii provin din nordul tarii, vinul nu este nici pe departe subtire cum sunt Fetestile din centrul Transilvaniei sau partea mai de nord a Moldovei. Cele 14 grade de alcool, taninurile coapte ofera corpolenta la care ne asteptam de la o Feteasca Neagra tipica. Dar aici se termina asemanarea cu vinurile din Dealu Mare.
In acest vin putem recunoaste tipicitatea de Feteasca Neagra tipica, atat aromatic cat si al corpolentei, dar este totusi altceva. Ceea ce suprinde sunt prospetimea aromelor, nici urma de gemozitatea vinurilor din zonele mai calde, iar in gust aceasta prospetime este si mai accentuata, vinul are o aciditate rar intalnita la o Feteasca Neagra. Cu toata corpolenta, in mod paradoxal, eleganta este cea care ne cucereste simturile. O tensiune vibranta strabate tot vinul.
Vestea rea este ca au mai ramas doar aproximativ 600 de sticle...”, Kormos Zoltan, Dip WSET, WSET Certified Educator, Transylvania Wine School - TrawiS, 30 august 2019